Travelgo
sun-solid Αθήνα
Wed 25.5°C
Clear

7 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team
7 ιδέες για εκδρομές το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι μία καλή ευκαιρία για μίνι αποδράσεις. Ιδού 7 υπέροχοι προορισμοί στην Ελλάδα για κάθε γούστο.

Φέτος, η 28η Οκτωβρίου πέφτει Δευτέρα και το τριήμερο που σχηματίζεται αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μίνι αποδράσεις. Οι επιλογές για εξορμήσεις σε βουνό και θάλασσα, χωριά και πόλεις της Ελλάδας είναι πολλές. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε 7 υπέροχους προορισμούς που καλύπτουν κάθε γούστο προσφέροντας επιλογές για χαλάρωση στη φύση, βόλτες δίπλα στο κύμα, καλό φαγητό και διασκέδαση.

City Break

Θεσσαλονίκη

travelgo.gr
Η Θεσσαλονίκη είναι ιδανική για φθινοπωρινές αποδράσεις (πηγή: Shutterstock)

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς φθινοπωρινούς προορισμούς και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψετε τις εικόνες, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τους θησαυρούς που κρύβονται σε κάθε γωνιά της. Ακολουθήστε τους ντόπιους σε έναν χαλαρό περίπατο στη Νέα Παραλία για να απολαύσετε τον ήλιο και τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ανεβείτε στην στην Άνω Πόλη, κάντε μια στάση για τσίπουρα και μεζέδες σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία που βρίσκονται εκεί και απολαύστε τη θέα από τον Πύργο του Τριγωνίου σε όλη την πόλη.

travelgo.gr
Η θέα από την Άνω Πόλη (πηγή: Shutterstock)

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στις παραδοσιακές αγορές, στο Καπάνι, στα γραφικά σοκάκια γύρω από την Πλατεία Άθωνος και στο Μπιτ Παζάρ, όπου θα βρείτε καφενεδάκια και ουζερί που σερβίρουν οικονομικούς μεζέδες. Το βράδυ, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Λαδάδικα και τη Βαλαωρίτου. Η Θεσσαλονίκη θα σας βάλει αμέσως στους δικούς της χαλαρούς ρυθμούς και θα σας ταξιδέψει σε διαδρομές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Στα ορεινά

Καρπενήσι

travelgo.gr
Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος στις πλαγιές της Καλιακούδας (πηγή: Shutterstock)

Η δική μας «μικρή Ελβετία», όπως πολλοί αποκαλούν το Καρπενήσι, βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης και αποτελεί ιδανικό φθινοπωρινό και χειμερινό προορισμό για τους λάτρεις της ορεινής φύσης και της παράδοσης. Η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, μια μικρή ορεινή πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων, ανάμεσα από επιβλητικά βουνά και πλούσια φύση, αποτελεί αφετηρία για αξέχαστες διαδρομές και εμπειρίες σε όλο το νομό.

travelgo.gr
Η Μονή Προσού μοιάζει να κρέμεται στον γκρεμό (πηγή: Shutterstock)

Από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό θα σας γοητεύσουν με τις πετρόχτιστες πλατείες τους, τα μονοπάτια τους και τους όμορφους ξενώνες τους. Τα χωριά Κορυσχάδες, Κλαυσί, Βουτύρο, Νόστιμο και Γαύρος αξίζουν επίσης να μπουν στο πρόγραμμά σας. Μια υπέροχη διαδρομή από το Καρπενήσι έως τον Προυσό, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, θα σας οδηγήσει στην ιστορική Μονή Προυσού, που είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο σε ένα επιβλητικό τοπίο, μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού.

Τζουμέρκα

travelgo.gr
Το Συρράκο είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου (πηγή: Shutterstock)

Τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη) αγκαλιάζουν ένα σύνολο πανέμορφων χωριών που μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Ποτάμια, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, μοναστήρια κρυμμένα στους βράχους και πέτρινα χωριά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που συνεπαίρνει τους εραστές των βουνών και της ιστορίας. Ξεχωριστό κεφάλαιο αυτού του τόπου αποτελούν το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, τα δύο αντικριστά αρχοντοχώρια των Ιωαννίνων, στα Βόρεια Τζουμέρκα. Αν και φαίνονται κοντά, τα χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού. Τα ιστορικά αυτά χωριά διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο.

travelgo.gr
Στο Γεφύρι της Πλάκας (πηγή: Shutterstock)

Αξίζει να δείτε την εντυπωσιακή Μονή της Κηπίνας, που χτίστηκε το 1212 στην εσοχή ενός κάθετου βράχου αρκετές δεκάδες μέτρα πάνω από το δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες. Ανάλογα με τον χρόνο και τη διάθεσή σας, βάλτε στο πρόγραμμα να ανακαλύψετε κι άλλα χωριά και αξιοθέατα της περιοχής: το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων) που συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια στον Άραχθο ποταμό, το χωριό Καταρράκτης με τους εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες, τα Άγναντα, τα Πράμαντα και το Βουργαρέλι, είναι μερικά από αυτά.

Ορεινή Αρκαδία

travelgo.gr
Η Δημητσάνα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ορεινή Αρκαδία (πηγή: Shutterstock)

Κοντινή, μαγευτική και μυθική, η Αρκαδία είναι γεμάτη εκπλήξεις. Τοπία μοναδικής ομορφιάς, χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακή αρχιτεκτονικής, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξαιρετικό φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση. Και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ακολουθείς την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και μετά από περίπου 2 ώρες οδήγησης βρίσκεσαι στην καρδιά του ελατόφυτου Μαινάλου.

travelgo.gr
Ο Δρόμος της Αγάπης στη Βυτίνα (πηγή: Shutterstock)

Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι οι πιο γνωστοί προορισμοί στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου, αλλά υπάρχουν κι άλλα πανέμορφα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, όπως το Ελληνικό, τα τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), το το Βαλτεσινίκο, το Ζυγοβίστι και το Χρυσοβίτσι. Αν σας αρέσει η δράση, μπορείτε να κάνετε extreme sports στον ποταμό Λούσιο αλλά και πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

Λίμνη Πλαστήρα

travelgo.gr
Η Λίμνη Πλαστήρα γοητεύει όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Πλαστήρα που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια (ποδηλασία, ιππασία, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, υδροποδήλατο κ.ά.) αλλά και χαλάρωση στη φύση.

travelgo.gr
Το Νεοχώρι (πηγή: Shutterstock)

Κάντε μια στάση στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα, περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του, επισκεφθείτε το Νεοχώρι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη, δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και κατεβείτε στα Καλύβια Πεζούλας για καφέ και φαγητό σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη. Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Με φόντο τα Άγραφα και τη λίμνη σε πρώτο πλάνο, θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες.

Με θαλασσινό αέρα

Γαλαξίδι

travelgo.gr
Το Γαλαξίδι αποπνέει αρχοντική ατμόσφαιρα νησιού (πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα, ύστερα από μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, το αρχοντικό και ρομαντικό Γαλαξίδι σε υποδέχεται με εικόνες αρχοντικής ομορφιάς, ατμόσφαιρα νησιού και άρωμα μιας άλλης εποχής. Ένας ιδανικός προορισμός για μικρές και μεγάλες αποδράσεις, που συνδυάζεται με κοντινές εκδρομές και διαδρομές είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Ο χαρακτηρισμένος από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια, τα καλαίσθητα νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Χρωματιστές προσόψεις, λουλουδιασμένες βοτσαλωτές αυλές και μπαλκόνια κοσμημένα με ακρόπρωρα πλοίων δημιουργούν ένα γραφικό νησιωτικό σκηνικό στη στεριά. Αν έχετε περισσότερο χρόνο, μια ωραία ιδέα είναι να επισκεφθείτε τους Δελφούς, το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, σε απόσταση 30 χλμ. από το Γαλαξίδι. Μπορείτε επίσης να πεταχτείτε μέχρι την Άμφισσα, την πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, την παραθαλάσσια Ιτέα αλλά και την Αράχωβα.

Μονεμβασιά

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς από ψηλά
Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

Μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας, η Μονεμβασιά, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, μοιάζει βγαλμένη από τη φαντασία. Η ζωντανή καστροπολιτεία με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της, απλώνεται νωχελικά προς το Μυρτώο πέλαγος. Εδώ νιώθεις ότι ο χρόνος είναι σταματημένος σε άλλες εποχές. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και Ιστορία. Στον βράχο της Μονεμβασιάς φτάνετε διασχίζοντας μια γέφυρα. Αφήνετε το αυτοκίνητο μπροστά στην κεντρική πύλη και αρχίζετε το σεργιάνι στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό.

travelgo.gr
Θέα στην Κάτω Πόλη και στο Μυρτώο πέλαγος (πηγή: Shutterstock)

Λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, η σιωπή της ερειπωμένης πολιτείας ενώνεται με τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε το 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider