Η παράδοση συνδιαλέγεται με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα στα εστιατόρια της Καλαμάτας που σερβίρουν αυθεντικές τοπικές γεύσεις.
Η Καλαμάτα δεν είναι γνωστή μόνο για τις παραλίες της, αλλά και για τη γαστρονομική της σκηνή. Οι γεύσεις της πόλης βασίζονται στα τοπικά προϊόντα και σε συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Ένα πιάτο σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι η περίφημη γουρουνοπούλα, που θα τη βρείτε σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια, μαγειρεμένη παραδοσιακά και όχι μόνο. Από παραδοσιακά μαγειρεία μέχρι εστιατόρια με δημιουργική ελληνική κουζίνα, εδώ θα βρείτε 8 μαγαζιά που αξίζει βάλετε στη λίστα σας για την επόμενή σας εκδρομή στην πόλη.
Κάρδαμο Comfort Cuisine

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού, το Κάρδαμο είναι ένα οικογενειακό εστιατόριο με ζεστή διακόσμηση που άνοιξε τις πόρτες του το 2010. Από το 2013 βρίσκεται στην τωρινή του τοποθεσία και όλα τα χρόνια που λειτουργεί το μενού βασίζεται στις αυθεντικές γεύσεις με ελληνικά προϊόντα. Τα παραδοσιακά πιάτα σερβίρονται με μοντέρνα προσέγγιση, σε συνδυασμούς όπως η προβατίνα cacio e pepe και οι κεφτέδες φούρνου με τρούφα. Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το burger με γουρουνοπούλα, μια πρωτότυπη ιδέα που έχει αγαπηθεί από τους θαμώνες του εστιατορίου. Η πανσέτα αργοψήνεται για ώρες και μπαίνει σε ένα ψωμάκι που ζυμώνουν οι ίδιοι. Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού 21, Καλαμάτα
Φοίνο Food & Wine

Στο κέντρο της πόλης, απέναντι από την εκκλησία της Υπαπαντής, το Φοίνο παντρεύει την παραδοσιακή με τη μοντέρνα κουζίνα. Με πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών, του σεφ Γιώργου Χωραΐτη και της Δήμητρας Πουλοπούλου, δίνει έμφαση στα εποχικά υλικά και τις βιολογικές πρώτες ύλες. Το μενού περιλαμβάνει από τραγανό καλαμάρι με μαγιονέζα τσίλι και τορτελίνι με τρούφα μέχρι πατάτες με μυζήθρα και καρπάτσιο αγκινάρας με πέστο σκόρδου. Η σάλα είναι κομψή με διακοσμητικά στοιχεία όπως το τσιμέντο, το μέταλλο και το μάρμαρο. Κι επειδή το όνομά του δεν συνδυάζει τυχαία το φαγητό με τον οίνο (φ-οίνο), δίνεται έμφαση στην κάβα με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από τον αμπελώνα της Πελοποννήσου. Υπαπαντής 35, Καλαμάτα
Μαγειρείον Βερσαλλίες
Το Μαγειρείον Βερσαλλίες στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 1922 κοντά στη Μαρίνα της Καλαμάτας. Εδώ και 8 χρόνια η κουζίνα του γεμίζει με μυρωδιές από τοπικά φαγητά μαγειρεμένα με σύγχρονες τεχνικές. Καθημερινά, το μενού περιλαμβάνει γεύσεις με μεσσηνιακά προϊόντα όπως το τυρί σφέλα, το λουκάνικο από τη Μάνη, τους κεφτέδες στο τηγάνι και την προβατίνα, ενώ δεν λείπουν τα ψαρικά, όπως λαυράκι και τσιπούρα, και τα πιάτα με λαχανικά όπως οι αγκινάρες στα κάρβουνα και τα ψητά άγρια σπαράγγια. Ευαγγελιστρίας 46, Καλαμάτα
Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη

Το Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη είναι από τα πιο ιστορικά εστιατόρια στην Καλαμάτα, καθώς λειτουργεί από το 1958. Αρχικά άνοιξε ως μπακάλικο από τον Γρηγόρη Χρυσομάλλη, έναν από τους πιο γνωστούς κανταδόρους της Καλαμάτας και μέσα σε δύο χρόνια μεταμορφώθηκε σε οινοπαντοπωλείο-ταβέρνα. Από τα τραπεζάκια του έχουν περάσει καλλιτέχνες και σημαντικές προσωπικότητες της πόλης. Σήμερα τα ηνία έχει αναλάβει η νέα γενιά, σερβίροντας πιάτα μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, όπως μοσχαρίσιο μπιφτέκι σχάρας με γλυκοπατάτα, αμπελοφάσουλα σχάρας και κρέμα φέτας, ραβιόλι γεμιστό με μανούρι και λιαστή ντομάτα και λουκάνικο γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα, συνοδευόμενα από επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Στα ράφια του θα βρείτε επιλεγμένα προϊόντα από τη Μεσσηνία και από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Υπαπαντής 32, Καλαμάτα
Θίασος
Ένα παλιό καφενείο του 1914 μεταμορφώθηκε πριν περίπου 10 χρόνια σε καφενείο-ουζερί με παραδοσιακή διακόσμηση, ξύλινες καρέκλες και ξυλόσομπα στο κέντρο του. Κάτω από τη σκιά των πλατάνων, σε ένα νοσταλγικό σκηνικό, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεζέδες φτιαγμένους με μεράκι και εποχικά υλικά από την περιοχή της Μεσσηνίας. Στον Θίασο η γουρουνοπούλα έχει την τιμητική της, αργοψημένη στο φούρνο με πατάτες. Δημοφιλή είναι και οι κολοκυθοκεφτέδες, τα ντολμαδάκια με λάπατα και το χοιρινό με κυδώνια. Εδώ τα βράδια οι παρέες παίζουν ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Υπαπαντής 7, Καλαμάτα
Ταβέρνα Βάγιας

Μια από τις αγαπημένες παραδοσιακές ταβέρνες των ντόπιων, με διακόσμηση που θυμίζει μαγαζί του 1950, με την ξυλόσομπα, το γραμμόφωνο και τα βαρέλια στους τοίχους. Ο κήπος του Βάγια θυμίζει αυλή σπιτιού, με γλάστρες, λουλούδια και ξύλινα τραπεζάκια. Τα φαγητά παραδοσιακά σπιτικά και το μαγαζί έχει περάσει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Βάγια. Συνεχίζουν όλα τα χρόνια να σερβίρουν γεύσεις της μαμάς και της γιαγιάς, όπως τα λαδερά, το λουκάνικο και το παστό χοιρινό, αλλά και τους κολοκυθοκορφάδες γιαχνί. Καλλιπάτειρας 48, Καλαμάτα
Σουβλάκια ο Τζίμης

Ο Τζίμης, δίπλα στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, είναι η πιο γνωστή στάση για σουβλάκι που τιμούν ντόπιοι και επισκέπτες. Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία στο κέντρο της Καλαμάτας, ένα μικρό μαγαζί με χρώμα, παλιές αφίσες και βουκαμβίλιες ολόγυρά του. Τα παράθυρα ανοίγουν και η ουρά σχηματίζεται για να δοκιμάσουν τις γεύσεις του Τζίμη και της μητέρας του. Θα βρείτε τις δικές τους φρέσκιες τηγανητές πατάτες, μερικές σαλάτες, γύρο χοιρινό και σουβλάκια χοιρινό, κοτόπουλο και κοτομπέικον. Στις σπεσιαλιτέ είναι το χωριάτικο λουκάνικο και το «κεμπάπ της μαμάς». Πλατεία Αγίων Αποστόλων, Καλαμάτα
Ψαροταβέρνα η Μουριά

Ένα κρυμμένο μαγαζί κάτω από μια μουριά (που του έχει δώσει και το όνομά του), κοντά στην παραλία της Καλαμάτας. Η ψαροταβέρνα Μουριά αποτελεί ένα από τα μυστικά των ντόπιων και στέκι ψαράδων. Η διακόσμηση είναι λιτή, με παραδοσιακές πινελιές και το μενού περιλαμβάνει ό,τι έχει η ψαριά της ημέρας - από καλαμάρι μέχρι γαρίδες, μαζί με πατάτες, χόρτα βραστά και παντζάρια, αλλά και ντόπιο κρασί. Καλλιπόλεως 10, Καλαμάτα