Παρατηρήστε από ψηλά το μοναδικό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου στη Χαλκίδα με τα «τρελά νερά» που κάθε 6 ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε βρεθεί στον Πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα και να μην έχετε ακούσει για το φαινόμενο με τα «τρελά νερά» που αλλάζουν κατεύθυνση. Τα νερά του διαύλου του Ευρίπου, μιας στενής λωρίδας θάλασσας που έχει πλάτος 39 μέτρα και μήκος 40 μέτρα, κάθε 6 ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο.
Πρόκειται για ένα μοναδικό και εντυπωσιακά σύνθετο φαινόμενο το οποίο οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις και παρατηρείται μόνο εκεί. Χαρακτηριστικό σημείο της πόλης της Χαλκίδας είναι η Γέφυρα του Ευρίπου, από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το μαγικό περίπατο των «τρελών νερών».
Διαβάστε ακόμη:
- Κάρυστος: Το μυστήριο με το Δρακόσπιτο της Όχης
- Λακωνία: Η κόκκινη λιμνοθάλασσα στο λιμάνι του Γέρακα
Τα «τρελά νερά» της Χαλκίδας: Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Η εξήγηση που έχει επικρατήσει είναι ότι φτάνοντας το φυσικό παλιρροϊκό κύμα από το Αιγαίο στην Εύβοια, ένα μέρος του εισέρχεται στο Βόρειο Ευβοϊκό και ένα άλλο εισέρχεται στο Νότιο Ευβοϊκό. Το κύμα που μπαίνει στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο φθάνει στο στενό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα από το κύμα που φθάνει από το βορρά γιατί η διαδρομή που ακολουθεί είναι μικρότερη. Έτσι, οι περισσότεροι υδάτινοι όγκοι φθάνουν από τα νότια νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη στάθμη στο μέρος εκείνο κατά 30 ως 40 εκατοστά, οπότε δημιουργείται το ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια.
Μετά από 6 ώρες αντιστρέφονται οι συνθήκες γιατί εν τω μεταξύ φθάνει στο στενό το κύμα που μπήκε στο Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και έτσι ανεβαίνει η στάθμη στο βόρειο μέρος του στενού με αποτέλεσμα να αντιστρέφεται το ρεύμα. Ενδιάμεσα από την αλλαγή φοράς μάλιστα μεσολαβούν δέκα λεπτά κατά τα οποία τα νερά παραμένουν στάσιμα. Εντυπωσιακό είναι (και μάλιστα δεύτερο μοναδικό παγκοσμίως) ότι κάθε 21 Μαρτίου και κάθε 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχουμε ισημερία, τα νερά αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να μένουν στάσιμα για 10 λεπτά.
Διαβάστε ακόμη: