Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Χανιά
    Mon 24.7°C
    Clouds

    Χαλάρωση και περιπέτεια στον Νότο των Χανίων

    ΧΑΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Χαλάρωση και περιπέτεια στον Νότο των Χανίων

    Βουτιές σε εξωτικές παραλίες, πεζοπορία σε φαράγγια, διαδρομές σε χωριά και άλλες αξέχαστες εμπειρίες στον ζεστό και φιλόξενο κρητικό Νότο.

    Από το ξακουστό φαράγγι της Σαμαριάς και τα περήφανα Σφακιά μέχρι τις εξωτικές παραλίες του Λιβυκού Πελάγους, ο Νότος των Χανίων προσφέρει στον ταξιδιώτη μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Συνδυάζοντας την άγρια ομορφιά με τη γαλήνη, αυτή η μαγική γωνιά της Κρήτης είναι ιδανική για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση αλλά και την περιπέτεια στις διακοπές τους.

    Παλαιοχώρα: Η «νύμφη του Λιβυκού»

    travelgo.gr
    Η Παλαιοχώρα είναι ιδανική βάση για εκδρομές στην περιοχή (πηγή: Shutterstock)

    Η Παλαιόχωρα, μια μικρή πόλη που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος, 77 χλμ. νότια των Χανίων, ανταμείβει τον επισκέπτη με μια πλειάδα διαφορετικών παραλιών. Τα τοπικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν τα ερείπια του ενετικού κάστρου του Σελίνου πάνω στο λόφο Φορτέτζα, το μουσείο Ακριτών της Ευρώπης, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τις βυζαντινές αγιογραφίες στο κοντινό χωριό Άνυδροι, καθώς και τα σπήλαια και τη μονή των Αγίων Πατέρων στο χωριό Αζωγυρές. Μέσα στην Παλαιόχωρα θα βρείτε τη μεγάλη και οργανωμένη παραλία της Παχιάς Άμμου και την παραλία Χαλίκια με τα μεγάλα βότσαλα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την οργανωμένη παραλία Γιαλισκάρι. Η Παλαιοχώρα αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε την περιοχή. Από εδώ μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για Σούγια, Λουτρό, Αγία Ρουμέλη, Χώρα Σφακίων και Γαύδο.

    Διακοπές στα Σφακιά

    travelgo.gr
    Η Χώρα Σφακίων περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων (πηγή: Shutterstock)

    Η Χώρα Σφακίων, με το ερειπωμένο ενετικό φρούριο και το πολύβουο λιμάνι απ’ όπου φεύγουν καραβάκια για κοντινούς παραλιακούς οικισμούς, είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την πιο άγρια πλευρά του νησιού, στις πλαγιές των Λευκών Ορέων, αλλά και να απολαύσουν πεζοπορία και μπάνιο με φόντο το Λιβυκό Πέλαγος. Εδώ θα πάρετε μια καλή γεύση από σφακιανή φιλοξενία και σφακιανή κουζίνα (σφακιανές πίτες με μέλι και μυζήθρα, σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ).

    Το ειδυλλιακό Λουτρό

    travelgo.gr
    Στο Λουτρό δεν υπάρχουν δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα (πηγή: Shutterstock)

    Από τη Χώρα Σφακίων μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για να φτάσετε μετά από 20 λεπτά στο Λουτρό, ένα ειδυλλιακό ψαροχώρι όπου τα ολόλευκα σπίτια αγκαλιάζουν το μικρό λιμανάκι. Εδώ θα έρθετε για να κάνετε διακοπές σε ένα πανέμορφο μέρος και να κολυμπήσετε σε θαυμάσια νερά κάτω από τον καυτό ήλιο της νότιας Κρήτης. Στο Λουτρό δεν υπάρχουν υπάρχουν δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα και μηχανές- μόνο μικρά ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες και μερικά καφέ. Μέσα στον κόλπο υπάρχουν δύο παραλίες, αν όμως θέλετε περισσότερες επιλογές, μπορείτε να επισκεφτείτε και τις γύρω παραλίες, όπως τα Γλυκά Νερά και τα Μάρμαρα. Τριγύρω υπάρχουν μονοπάτια που προσφέρουν την ευκαιρία να συνδυάσετε πεζοπορία και μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού πελάγους.

    Στα χωριά Ανώπολη και Αράδαινα

    travelgo.gr
    Ο δρόμος για την Ανώπολη και την Αράδαινα (πηγή: Shutterstock)

    Αν βρεθείτε στα Σφακιά, αξίζει να ανηφορίσετε μέχρι την Ανώπολη, 600 μ. πάνω από τη θάλασσα, για μια ρακή στα καφενεία. Ο φιδογυριστός δρόμος ανεβαίνει τα απότομα βουνά και προσφέρει μαγευτική θέα στο άγριο τοπίο και το απέραντο γαλάζιο. Συνεχίζοντας βόρεια της Ανώπολης και σε απόσταση 3,5 χλμ. βρίσκεται το ερειπωμένο χωριό Αράδαινα. Όπως είναι γνωστό, μέσα από διηγήσεις, το μικρό αυτό χωριό, που είναι χτισμένο στο χείλος του ομώνυμου φαραγγιού, ερήμωσε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 εξαιτίας μιας βεντέτας.

    travelgo.gr
    Το ερειπωμένο χωριό Αράδαινα είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού (πηγή: Shutterstock)

    Σήμερα, το «χωριό-φάντασμα» προσφέρεται για μια ατμοσφαιρική βόλτα ανάμεσα στα μονοπάτια και τα σπίτια που είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή σφακιανή αρχιτεκτονική. Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται το μέρος για να διασχίσουν το φαράγγι, αλλά και για να κάνουν bungee jumping στα 138 μέτρα από τη μεταλλική γέφυρα στην είσοδο του χωριού. Πίσω από την καντίνα της γέφυρας ξεκινά το μονοπάτι καθόδου για το φημισμένο και μοναδικής ομορφιάς Φαράγγι της Αράδαινας, μήκους 7 χλμ. Μετά από περίπου 3,5 με 4 ώρες πεζοπορίας, το φαράγγι καταλήγει στην υπέροχη παραλία Μάρμαρα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε κρυστάλλινα νερά.

    Το θρυλικό Φραγκοκάστελλο

    travelgo.gr
    Το Φραγκοκάστελλο και η παραλία του (πηγή: Shutterstock)

    Από τη Χώρα Σφακίων αν κινηθείτε ανατολικά θα συναντήσετε το Φραγκοκάστελλο, το βενετσιάνικο κάστρο του 14ου αιώνα που συνοδεύει ο θρύλος με τους Δροσουλίτες. Προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου ο θρύλος λέει ότι αν βρεθείτε στη θέση Θυμέ Κάμπος των Σφακίων πριν ανατείλει ο ήλιος, θα δείτε τους Δροσουλίτες, την περίφημη στρατιά των πολεμιστών του Ηπειρώτη, Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Λέγεται ότι οι πολεμιστές με τις αστραφτερές πανοπλίες τους πεζή ή πάνω σε άλογα προελαύνουν πάνω από το Φραγκοκάστελο προς τη θάλασσα και το φαινόμενο διαρκεί για περίπου 8 λεπτά με τη δροσιά της αυγής, στην οποία οφείλουν και το όνομά τους. Η κεντρική παραλία του Φραγκοκάστελλου είναι οργανωμένη, με άμμο και ρηχά νερά, ενώ δίπλα βρίσκεται και η Ορθή Άμμος, που ονομάζεται έτσι από τους μεγάλους αμμόλοφους που υψώνονται πάνω από τη θάλασσα.

    Διασχίζοντας το Φαράγγι της Σαμαριάς

    travelgo.gr
    Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς (πηγή: Shutterstock)

    Είναι το το διασημότερο από τα φαράγγια της Κρήτης, αλλά και το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 18 χλμ. Μοναδικό μνημείο της φύσης, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το Φαράγγι της Σαμαριάς (γνωστό και ως «Φάραγγας») έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενος Εθνικός Δρυμός και η διάβασή του αποτελεί εμπειρία ζωής για τους φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους που συρρέουν κατά χιλιάδες από τις αρχές Μαΐου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Η κάθοδος ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο οροπέδιο του Ομαλού, και τα πρώτα χιλιόμετρα γίνονται μέσα σε ένα κατάφυτο, δροσερό τοπίο. Θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια, καπέλο, νερό και αρκετή υπομονή αφού θα σας πάρει τουλάχιστον πέντε ώρες για να το διασχίσετε. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης. Φυσικά, μια αναζωογονητική βουτιά στα νερά του Λιβυκού θα σας αποζημιώσει.

    Εξωτικές παραλίες

    travelgo.gr
    Ελαφονήσι (πηγή: Shutterstock)

    Στο απομακρυσμένο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, το Ελαφονήσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού Χανίων. Πρόκειται για μια στενόμακρη χερσόνησο που «σπάει» στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ξεχωριστού νησιού που απέχει γύρω στα 150 μ. από την απέναντι ακτή. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και το σκηνικό είναι τροπικό, με αβαθή γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο που παίρνει πορφυρές αποχρώσεις από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια.

    travelgo.gr
    Κεδρόδασος (πηγή: Shutterstock)

    Πολύ κοντά στο Ελαφονήσι, θα βρείτε το Κεδρόδασος, ένα παρθένο μέρος με αμμόλοφους και κέδρους που φτάνουν μέχρι την παραλία. Αν θέλετε περισσότερη απομόνωση, υπάρχουν διάφορες παραλίες ανάμεσα στο Κεδρόδασος και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. ανατολικότερα.

    travelgo.gr
    Γλυκά Νερά (πηγή: Shutterstock)

    Από τις ωραιότερες παραλίες στα νότια Χανιά είναι και τα Γλυκά Νερά, που είναι κρυμμένα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων, 5 χλμ. δυτικά της Χώρας Σφακίων. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και ονομάστηκε έτσι από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης αυτού του θαλάσσιου «μυστικού»: είτε με καραβάκι από το Λουτρό ή τα Σφακιά είτε διασχίζοντας το ορεινό μονοπάτι Ε4.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider