Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 29.2°C
    Clouds

    Αρχαία Καρθαία: Βουτιά στην Ιστορία

    ΚΕΑ (ΤΖΙΑ)
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αρχαία Καρθαία: Βουτιά στην Ιστορία

    Μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας και ένα μαγευτικό τοπίο στην Τζια.

    Παίρνοντας το καράβι από το Λαύριο και σε μία μόλις ώρα θα βρεθείτε στην Τζια, το πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική. Φτάνοντας στο νησί έχετε πολλά για να ανακαλύψετε. Εκτός από υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, η Τζια ή Κέα διαθέτει και ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών με 12 διαδρομές, που την κάνει ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν την πεζοπορία.

    Μοναδική και αξέχαστη εμπειρία είναι η πεζοπορία προς την Αρχαία Καρθαία. Πρόκειται για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού, στον οποίο μπορεί να φτάσει κανείς μόνο μέσω θαλάσσης ή πεζοπορώντας. Παραθαλάσσια ερείπια αρχαίων ναών, ένα αρχαίο θέατρο και ένα μαγευτικό τοπίο με θέα στο μπλε του Αιγαίου είναι η ανταμοιβή στο τέλος της διαδρομής. Ο χώρος είναι διαρκώς επισκέψιμος και χωρίς εισιτήριο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η Καρθαία, στη νοτιοανατολική ακτή της Κέας, στον όρμο Πόλες, πρέπει να ήταν η σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη του νησιού. Η πόλη κατοικούνταν για αιώνες μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα, φτάνοντας σε περίοδο ακμής κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια των Κυκλάδων. Ο βυθισμένος προβλήτας μήκους 160 μ. και πλάτους 35 μ. διακρίνεται ανάμεσα στους δύο όρμους και έφτανε μέχρι την απέναντι βραχονησίδα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η ακρόπολη, χτισμένη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, περιβάλλεται από ένα πολυγωνικό τείχος πλάτους 1,20-1,50 μ. και σωζόμενου ύψους 12 μ. Στο χαμηλότερο και πλησιέστερο προς τη θάλασσα επίπεδο βρίσκεται ο δωρικός ναός του Πυθίου Απόλλωνος (περ. 530 π.Χ.)., ο κυριότερος λατρευτικός χώρος της πόλης. Σε ψηλότερο σημείο βρίσκεται ένας δεύτερος ναός δωρικού ρυθμού (περ. 500 π.Χ.), ο οποίος πιθανολογείται ότι χτίστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Χαμηλά στη νότια πλαγιά της ακρόπολης βρίσκεται το λιθόκτιστο θέατρο της αρχαίας πόλης, που ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κλασική πεζοπορική διαδρομή για να φτάσει κανείς εκεί είναι το μονοπάτι από το Σταυρουδάκι (2,5 χλμ./ περίπου 50 λεπτά). Για όσους όμως έχουν αντοχές και θέλουν να γνωρίσουν τα μαγευτικά τοπία της ενδοχώρας του νησιού, υπάρχει και η διαδρομή «Αρισταίος», μήκους 11,8 χλμ. (περίπου 5 ώρες) με αφετηρία την Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αφού εξερευνήσετε τον αρχαιολογικό χώρο, οι δύο υπέροχες παραλίες στον μοναχικό όρμο Πόλες σάς περιμένουν για βουτιές κάτω από τα αρχαία.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider