Έθιμα που αντέχουν στο χρόνο, γραφικά χωριά και μαγευτικές διαδρομές υπόσχονται ένα αξέχαστο Πάσχα στη Λίμνη Πλαστήρα.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες στην Ελλάδα, η Λίμνη Πλαστήρα (ή Ταυρωπού) αποτελεί ιδανικό προορισμό για το Πάσχα, καθώς συνδυάζει εντυπωσιακά τοπία, φύση, χωριά με παραδοσιακό χαρακτήρα και έθιμα ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Για όσους αγαπούν την ηρεμία και την παράδοση, μακριά από τα πλήθη, η λίμνη Πλαστήρα και τα χωριά της είναι αυτό που αναζητούν για τις διακοπές του Πάσχα.

Πάσχα στη Λίμνη Πλαστήρα
Τα έθιμα του Πάσχα στα χωριά της περιοχής παραμένουν ζωντανά εδώ και χρόνια και δίνουν το δικό τους χρώμα στις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στην ιστορική Ιερά Μονή Κορώνης γίνεται αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου. Το βράδυ πραγματοποιείται στις εκκλησίες των χωριών γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα η περιφορά του Επιταφίου με κατάνυξη.

Το Μεγάλο Σάββατο αναβιώνει το κάψιμο του Αφανού την ώρα της Ανάστασης σε πολλά χωριά όπως το Μορφοβούνι, ο Μεσενικόλας, η Φυλακτή, το Κρυονέρι, την Κερασιά, το Ξινονέρι και το Νεχώρι. Βάζουν φωτιά σε μια μεγάλη θημωνιά από κλωνάρια ελάτων και κέδρων την ώρα του «Χριστός Ανέστη» και καίνε τον Αφανό (το ομοίωμα του Ιούδα), ένα φαντασμαγορικό έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού. Στη συνέχεια τρώνε την παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Την Κυριακή του Πάσχα στήνονται σούβλες και γλέντια στη λίμνη, ενώ στο Μορφοβούνι αναβιώνει ο Διπλός Χορός των Αγράφων. Μετά τον Εσπερινό οι κάτοικοι στήνουν το «χορό της αγάπης», ένα γλέντι με παραδοσιακή μουσική. Ο χορός είναι «διπλός και τετρακάγγελος», με δύο σειρές για τις γυναίκες που είναι στον εσωτερικό κύκλο και δύο για τους άντρες. Το έθιμο είναι να ξεκινά πρώτος ο ιερέας του χωριού με το τραγούδι αναφέρεται στην Ανάσταση του Ιησού. Το κέρασμα της ημέρας είναι κρασί και κόκκινα αυγά.

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, μεταξύ άλλων, στο Κρυονέρι αναβιώνουν τα Σίγνα. Πρόκειται ένα θρησκευτικό έθιμο, καθώς μετά τη λειτουργία σχηματίζεται μία πομπή με τα λάβαρα, τις εικόνες και τα εξαπτέρυγα, κάνοντας τον γύρο του χωριού και ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη για να ξορκίσουν το κακό.
Τι να κάνετε στη Λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα είναι ιδανικός προορισμός για ανοιξιάτικες εξορμήσεις. Το ανθισμένο τοπίο γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για βόλτες και δραστηριότητες στη φύση. Η τεχνητή λίμνη καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση και ολόγυρα είναι χτισμένα παραδοσιακά χωριά και οικισμοί. Σε διάφορα σημεία της υπάρχουν οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδηλασία μέσα στη λίμνη, Κανό- Καγιάκ, τοξοβολία, ιππασία και ποδηλασία βουνού. Οι διαδρομές για πεζοπορία είναι πολλές και τα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν είτε σε διαφορετικά σημεία της λίμνης είτε στα χωριά.

Αν έχετε χρόνο μπορείτε να κάνετε τον γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητο και να επιλέξετε ποια χωριά θα επισκεφτείτε. Ξεκινώντας από τα Καλύβια Πεζούλας θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 60 χιλιόμετρα για να τη γυρίσετε όλη. Μια από τις πιο εντυπωσιακές στάσεις είναι το φράγμα του Ταυρωπού, όπου θα βρείτε και πάγκους με τοπικά προϊόντα για να βάλετε στις αποσκευές σας.

Τα χωριά της είναι αμέτρητα και το καθένα έχει τη δική του ομορφιά. Στα Καλύβια Πεζούλας και στα Καλύβια Φυλακτής θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες. Ο Μεσενικόλας φημίζεται για το κρασί του. Στη Νεράιδα και στο Νεοχώρι θα απολαύσετε τη θέα και στη Φυλακτή θα περπατήσετε ανάμεσα στο ελατόδασος. Στις πλαζ Πεζούλας και Λαμπερού κάντε μια στάση για πικ νικ ή καφέ και περπάτημα δίπλα στη λίμνη.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας Πελεκητής, σκαρφαλωμένη στον βράχο από τον 15ο αιώνα. Η θέα από το προαύλιό της θα σας κόψει την ανάσα. Ακόμα ένα μοναστήρι που αγναντεύει τον Θεσσαλικό κάμπο είναι η Ιερά Μονή Κορώνης που βρίσκεται κοντά στο παραδοσιακό χωριό Μοσχάτο. Πριν φύγετε κάντε μια στάση στην Καρδίτσα για καφέ και τσίπουρο στις πλατείες της.