Κλέβει τις εντυπώσεις στο Βόρειο Αιγαίο
Ανεξερεύνητο, ηφαιστειογενές, με υπέροχες και καθαρές παραλίες, είναι το κατάλληλος μέρος για εκείνους που αγαπούν τις ήρεμες διακοπές, μακριά από την πολύβουη ζωή της πόλης. Η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο, και μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου.
Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955, ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς. Απλωμένη ανάμεσα σε δύο ορμίσκους, τον κοσμοπολίτικο Ρωμαίικο Γιαλό και τον Τούρκικο Γιαλό ή απλώς Λιμάνι, η περιοχή είναι γεμάτη από αρχοντόσπιτα και μοσχομυριστές αυλές, από μαγαζιά κάθε είδους, ατμοσφαιρικά στέκια για καφέ και φαγητό. Το βράδυ, κάντε μία βόλτα στο φωταγωγημένο κάστρο και απολαύστε μία υπέροχη θέα που θα σας γαληνεύσει.
Επόμενη στάση ο πρώην δήμος Νέας Κούταλης, με έδρα τον Κοντιά, που περιλαμβάνει τα χωριά Νέα Κούταλη, Τσιμάνδρια, Πορτιανού, Πεδινό, Αγκαρυώνες, Καλλιθέα και Λιβαδοχώρι. Τα θαυμάσια πέτρινα σπίτια του Κοντιά, ο υδροβιότοπος του Διαπορίου, η διαδρομή προς το Φακό με τα πλούσια βοσκοτόπια και τα ηφαιστειακά πολύχρωμα πετρώματα και απολιθώματα δένδρων ηλικίας εκατομμυρίων ετών, το χωριό των Κεχαγιάδων τα Τσιμάνδρια, το γραφικό Πορτιανού με το λαογραφικό μουσείο και το ανακαινισμένο σχολείο, καθώς και η Νέα Κούταλη, αποτελούν μερικά από τα σημεία που κάνουν την περιοχή να ξεχωρίζει. Μην παραλείψετε να δείτε το γραφικό ψαράδικο λιμάνι που «κοιτά» τον κόλπο του Μούδρου.
Η περιοχή της Ατσικής, εκτός από το ομώνυμο χωριό περιέχει κι τα Άγιος Δημήτριος, Βάρος, Δάφνη, Καρπάσι, Κατάλακκο, Προπούλι και Σαρδές. Σε αυτή την εξόρμηση, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί την Ατσική, το χωριό Βάρος με τα υπέροχα πέτρινα σπίτια, τον φημισμένο για τα αμπέλια του Άγιο Δημήτριο, την αμμουδερή παραλία στο Γομάτι, την περιοχή Παχιές Αμμουδιές στον Κατάλακκο, όπου θα συναντήσει το ασυνήθιστο τοπίο με τους αμμόλοφους.
Στο δήμο Μούδρου θα χαρείτε γραφικά λιμανάκια, βραχώδεις και γεμάτες σπηλιές παραλίες, αλλά και παραλίες με αμμόλοφους, πλούσιους υγροβιότοπους, βραχώδη τοπία, τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας πόλης Πολιόχνης, της Ηφαιστείας και του ιερού των Καβείρων, καθώς και τη γνωστή από το μύθο σπηλιά του Φιλοκτήτη. Στη μεγάλη αυτή περιοχή, υπάρχουν η ομώνυμη πόλη και τα χωριά Καλλιόπη, Καμίνια, Λύχνα, Κοντοπούλι, Παναγιά, Πλάκα, Ρεπανίδι, Ρουσσοπούλι, Ρωμανού, Σκανδάλι, Φισίνι και Αγιά Σοφιά. Μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα διαχέεται σε όλο το μέρος, ειδικά, όμως, γύρω από το γραφικό λιμάνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λήμνος περιλαμβάνει πάνω από 40 χωριά και οικισμούς, με πανέμορφες γωνιές, που το καθένα έχει τη γοητεία του.
Δεκάδες παραλίες
Η Λήμνος έχει στη «φαρέτρα» της μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Ο Άη Γιάννης, με τους σμιλευμένους βράχους, τα Ρηχά Νερά, η πιο κοσμική παραλία της Μύρινας, η παραλία Θανούς και το Πλατύ με την ατελείωτη αμμουδιά, είναι μερικές από αυτές. Μια υπέροχη βορινή αμμουδερή παραλία, το Γομάτι, στη θέση Άγιος Νικόλαος, επίσης, είναι μια από τις πιο ήρεμες και απάτητες του νησιού.
Χαβούλι, Σαγρίδα, Φαναράκι, τρεις υπέροχες παραλίες, η μια δίπλα στην άλλη, με ξεχωριστή αμμουδιά. Κοντά στο Φαναράκι, οι αμμόλοφοι με τις αστοιβιές, τους θάμνους και τα βράχια με τις λιμνούλες σχηματίζουν υπέροχες εικόνες με τις οποίες αξίζει να «γεμίσετε».
Ντόπια προϊόντα
Το νησί έχει μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, κυρίως τυριά (μελίχλωρο, κασκαβάλι, καλαθάκι), μέλι και σιτηρά (παξιμάδια, σταρένιο αλεύρι, φλομάρια), καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία κρασιών, λευκών και κόκκινων, με ιδιαίτερη γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους της. Η πιο γνωστή ποικιλία κόκκινου κρασιού είναι το καλαμπάκι ή λημνιό (Ονομασία Προέλευσης). Σε ότι αφορά στο λευκό κρασί, η πιο δημοφιλής ποικιλία είναι το μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Επίσης, γνωστά είναι και κάποια παραδοσιακά γλυκά της, όπως τα «βενιζελικά» (τα οποία πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι άρεσαν πολύ στον Ελ. Βενιζέλο) και οι «σαμσάδες» (σιροπιαστό γλυκό με σουσάμι τυλιγμένο σε φύλλο). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κατιμέρια (θυμίζουν μελωμένο ψωμάκι), τα οποία προσφέρουν ειδικά στο χωριό Άγιος Δημήτριος.