Μια πόλη ηρώων και μια μαγευτική λιμνοθάλασσα. Ένας ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακο, όλες τις εποχές.
Χτισμένο σε χερσόνησο ανάμεσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα και σε αυτήν της Κλείσοβας, στις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου, το Μεσολόγγι είναι ένας προορισμός που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες μέσα από έναν συνδυασμό απλότητας, φυσικής ομορφιάς και ιστορίας. Η επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα της πόλης προέρχεται από τον συνδυασμό των ιταλικών λέξεων mezzo και langhi (Mezzolanghi), πoυ σημαίνει «μέσον λιμνών» ή messo langhi (Messolanghi), δηλαδή «τόπος εν μέσω λιμνών».
Η φημισμένη λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της - τα μικρά ξύλινα σπιτάκια που μοιάζουν να επιπλέουν στο νερό - και τα αμέτρητα είδη πουλιών αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα. Μια βόλτα σε αυτό το μαγευτικό μέρος της Δυτικής Ελλάδας θα σας ταξιδέψει στην ιστορία και θα σας προσφέρει εικόνες μοναδικής ομορφιάς όλες τις εποχές.
Η πόλη των ηρώων
Το Μεσολόγγι αποκαλείται και Ιερά Πόλη, καθώς έχει ταυτιστεί όσο καμία άλλη με τον Αγώνα του 1821. Η σημαντικότερη σελίδα της ιστορίας του γράφτηκε με την ηρωική Έξοδο (10 Απριλίου 1826) των Μεσολογγιτών ύστερα από πολύμηνη πολιορκία από τους Τούρκους, γεγονός που σφράγισε τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Η βόλτα σας στην πόλη μπορεί να ξεκινήσει από τον Κήπο των Ηρώων, μια έκταση 14 στρεμμάτων στην είσοδο της βόρειας πλευράς της πόλης, όπου δεσπόζουν τα μνημεία των ηρώων της ιστορικής εξόδου του 1826 και των φιλελλήνων που οραματίστηκαν την απελευθέρωση της πόλης. Μεταξύ άλλων, θα δείτε το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, με την Κόρη της Ελλάδος ή Παιδούλα πιστό αντίγραφο του Γεωργίου Μπονάκου από το πρωτότυπο του Γάλλου γλύπτη David d’Angers (το πρωτότυπο εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) και τον ανδριάντα του Άγγλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα έργο του Γεωργίου Βιτάλη.
Αξίζει να περάσετε την πόρτα του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης Μεσολογγίου, που στεγάζεται σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1937. Στις δύο αίθουσες του ισογείου φιλοξενούνται ενθυμήματα, προσωπικά αντικείμενα και ο ανδριάντας του φιλέλληνα ποιητή λόρδου Βύρωνα, καθώς και πίνακες και λιθογραφίες με θέματα από τη ζωή και τη δράση του ποιητή κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Μεσολόγγι κατάγονταν οι λογοτέχνες Κωστής Παλαμάς, Μιλτιάδης Μαλακάσης και Αντώνης Τραυλαντώνης, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης, Δημήτρης και Ζηνόβιος Βάλβης και Επαμεινώνδας Δεληγιώργης. Στην πόλη βρίσκονται μεταξύ άλλων, η κατοικία της οικογένειας Τρικούπη, του ποιητή Παλαμά, η Βάλβειος βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί και τη δημόσια δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης με σπάνια βιβλία και ντοκουμέντα, καθώς και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με πλήθος έργων σημαντικών Ελλήνων δημιουργών.
Ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο Άλατος που βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Τουρλίδας, δίπλα στις αλυκές. Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας.
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Απλώνεται εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος και εκτείνεται από τους πρόποδες της Βαράσοβας μέχρι τον κόλπο του Αστακού, σε ένα παραλιακό μέτωπο 50 χλμ. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Πάνω από 200 είδη πουλιών βρίσκουν εδώ καταφύγιο.
Μπορείτε να κάνετε βαρκάδα και να γνωρίσετε τα νησάκια που στολίζουν τη λιμνοθάλασσα, να δείτε τα ιβάρια των ψαράδων και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Οι δραστηριότητες περιλαβάνουν επίσης κανό-καγιάκ και, φυσικά, παρατήρηση πουλιών.
Βόλτα στη «Μικρή Βενετία»
Δέκα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, ένα μικρό νησάκι καταμεσής της ήρεμης λιμνοθάλασσας φιλοξενεί το γραφικό Αιτωλικό, ή αλλιώς τη «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Η μικρή αυτή πόλη της Αιτωλοακαρνανίας αναπτύσσεται σε ένα νησάκι, στη μέση περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου, το οποίο συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια μήκους 300 μέτρων. Περπατήστε στην παραλιακή οδό με τους φοίνικες και στα στενά του Αιτωλικού, επισκεφθείτε τις εκκλησίες που κρύβουν θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, όπως την Κοίμηση της Θεοτόκου (εδώ, τον Απρίλιο του 1824, έγινε η περίφημη δίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη) και το Ναό των Ταξιαρχών και κάντε μια βόλτα στο Λιμανάκι του Αιτωλικού.
Γεύσεις από τη λιμνοθάλασσα
Δεν γίνεται να πάτε στο Μεσολόγγγι και να μην δοκιμάσετε το περίφημο παγκοσμίως αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ή αλλιώς το «ελληνικό χαβιάρι», που έχει χαρακτηριστεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πρόκειται για μια εκλεκτή λιχουδιά με ξεχωριστή νοστιμιά. Το προϊόν προέρχεται από τις ωοθήκες της μπάφας (του θυληκού κέφαλου) τις οποίες οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι, κατόπιν τις υποβάλλουν σε ελαφριά ξήρανση και στη συνέχεια τις εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτες. Εκτός από αυγοτάραχο, στα ταβερνάκια της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ολόφρεσκα ψάρια από τη λιμνοθάλασσα, τσιπούρες, λαβράκια, κέφαλους και χέλια.