Γνωρίστε τη «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας. Ονομάζεται Αιτωλικό και βρίσκεται καταμεσής της γαλήνιας λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περιοχή με τη δική της γοητεία και με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Δέκα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, ένα μικρό νησάκι καταμεσής της ήρεμης λιμνοθάλασσας φιλοξενεί το Αιτωλικό, ή αλλιώς τη «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Όχι, το Αιτωλικό δεν έχει κανάλια. Είναι όμως ένα ιδιαίτερο, γραφικό μέρος που προσφέρει στον επισκέπτη έναν συνδυασμό απλότητας, ομορφιάς και αρμονίας.
Το Αιτωλικό απέχει 250 χλμ. από την Αθήνα, πράγμα που το καθιστά ιδανικό προορισμό για μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και το κοντινό Μεσολόγγι. Η μικρή πόλη της Αιτωλοακαρνανίας αναπτύσσεται σε ένα νησάκι, στη μέση περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου, το οποίο συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια μήκους 300 μέτρων.
Αιτωλικό: Απόδραση στη «Μικρή Βενετία» της Ελλάδας
Η «Μικρή Βενετία» (ή «Νερένια Πολιτεία») της Ελλάδας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το Αιτωλικό ξεκίνησε ως ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα στη μέση της λιμνοθάλασσας, όπου οι ψαράδες ένωσαν τις ακτές τους με ξύλινα γεφυράκια. Σιγά-σιγά αυτά τα νησάκια ενώθηκαν δημιουργώντας το πρώτο ενιαίο νησί. Τη σημερινή του μορφή το Αιτωλικό την πήρε το 1972 που έγιναν μεγάλες επιχωματώσεις που μεγάλωσαν την έκταση του. Τα γεφύρια που ενώνουν το Αιτωλικό με τη στεριά έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έχουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ως αξιόλογο δείγμα τεχνικού έργου υποδομής του τέλους του 19ου αιώνα. Κατασκευάστηκαν το 1848 και διευρύνθηκαν στο σημερινό πλάτος το 1882-1885. Το Αιτωλικό ως και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν εμπορικό λιμάνι και κέντρο ολόκληρης της περιοχής με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Αιτωλικό έγινε η δίκη του Καραΐσκάκη την 1η Απριλίου 1824.
Γύρω από το Αιτωλικό, η γαλήνια λιμνοθάλασσα, ένας μεγάλος και σημαντικός υγροβιότοπος που αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Ολόκληρο το οικοσύστημα έχει συμπεριληφθεί και προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ. Θα δείτε ερωδιούς, φοινικόπτερα, αγριόχηνες, μαυρόκοτες και άλλα θαλασσοπούλια, ενώ δυτικά, στο λόφο Κατσάς και προς τους λόφους της Αγίας Παρασκευής και των κοινοτήτων Αγίου Ηλία, Στάμνας και Χρυσοβεργίου, αφθονούν οι πέρδικες, οι τσαλαπετεινοί και τα κοτσύφια.
Τι να κάνετε στο Αιτωλικό
- Περπατήστε στην παραλιακή οδό με τους φοίνικες και στα στενά του Αιτωλικού. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες που κρύβουν θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, όπως την Κοίμηση της Θεοτόκου (εδώ, τον Απρίλιο του 1824, έγινε η περίφημη δίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη) και το Ναό των Ταξιαρχών.
- Κάντε μια βόλτα στο Λιμανάκι του Αιτωλικού ή αλλιώς Aitoliko Limanaki Park, ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού.
- Επισκεφθείτε το Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης «Βάσω Κατράκη» (φιλοξενεί πάνω από 500 έργα της βραβευμένης χαράκτριας), αλλά και το Λαογραφικό.
- Δοκιμάστε στα ταβερνάκια της περιοχής ολόφρεσκα ψάρια από τη λιμνοθάλασσα (τσιπούρες, λαβράκια, κέφαλους κ.ά.) και φυσικά το περίφημο παγκοσμίως αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Φημισμένη είναι η ψαροταβέρνα Μονόματος.
- Η λιμνοθάλασσα είναι ιδανική για δραστηριότητες όπως κανόε, καγιάκ, αλλά και για παρατήρηση πουλιών την άνοιξη.
- Το ηλιοβασίλεμα στη λιμνοθάλασσα είναι μαγευτικό και αξίζει να μείνετε μέχρι αργά το απόγευμα για να το απολαύσετε.
- Το Αιτωλικό απέχει μόλις 15 λεπτά από το Μεσολόγγι, στο οποίο μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας.
- Σε απόσταση μισής ώρας από το Αιτωλικό θα βρείτε τις οργανωμένες παραλίες του Λούρου, της Τουρλίδας, της Καβουρότρυπας και του Κρυονερίου.