To «φλεγόμενο» λιμάνι, το πανέμορφο κάστρο, οι βόλτες σε βουνό και θάλασσα και όλοι οι λόγοι που η Ναύπακτος είναι ένας από τους καλύτερους πασχαλινούς προορισμούς.
Μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα, η Ναύπακτος υποδέχεται τους επισκέπτες χειμώνα - καλοκαίρι σε ένα ρομαντικό σκηνικό που διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα του. Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, η γοητευτική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας σε ταξιδεύει στο χρόνο με το βενετσιάνικο λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της. Επίσης, η Ναύπακτος αποτελεί ένα εξαιρετικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις, όλες τις εποχές, συνδυάζοντας μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα.
Πάσχα στη Ναύπακτο: Το «φλεγόμενο» λιμάνι
Η καρδιά της Ναυπάκτου χτυπάει στο γραφικό ενετικό λιμάνι. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Ελλάδας. Εδώ, τη Μεγάλη Παρασκευή το σκηνικό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Εκατοντάδες κεριά και αναμμένες δάδες υποδέχονται τους επιταφίους, ενώ ένας φλεγόμενος σταυρός φωτίζει την είσοδο του λιμανιού. Αμέσως μετά, ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται από εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Το έθιμο αυτό διατηρείται από τη δεκαετία του 1950, όταν οι ψαράδες «στόλιζαν» τις πολεμίστρες με αναμμένες δάδες, θέλοντας να χαιρετίσουν με το δικό τους τρόπο τη συνάντηση των επιταφίων των δύο εκκλησιών της πόλης (Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής) στο λιμάνι.
Ναύπακτος: Τι θα δείτε
Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδό του, αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους χρώμα. Στο δυτικό βραχίονα του λιμανιού υπάρχουν δύο αγάλματα ηρώων: του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος σε ηλικία 23 χρονών πήρε μέρος στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 μ.Χ., όπου έχασε το ένα του χέρι. Το δεύτερο, ψηλά στο προμαχώνα του λιμανιού, είναι του Γεωργίου Ανεμογιάννη από τους Παξούς. Πρόκειται για τον αγωνιστή που τον Μάιο του 1821, σε ηλικία 23 ετών, θυσιάστηκε στον αγώνα για την ελευθερία, πυρπολώντας μια κορβέτα του τουρκικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένη ανοιχτά της Ναυπάκτου.
Συνέχεια έχει το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτήρια. Το πλακόστρωτο σοκάκι σφύζει από χρώμα και ζωή, με όμορφα cafes και καταστήματα. Στο τέλος του Στενοπάζαρου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πέρα το Δημαρχείο. Απέναντι ακριβώς υψώνεται το αρχοντικό του λογοτέχνη Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.
Το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Το θέαμα, μάλιστα, το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους σφραγίδα.
Στη διαδρομή προς το κάστρο, θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, ήρθε στην κατοχή του στρατηγού Νότη Μπότσαρη, ενώ σήμερα ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενεί διαρκή έκθεση αντιγράφων από πίνακες και χάρτες που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θα δείτε, επίσης, το ξακουστό Ρολόι, το νεότερο μνημείο της ιστορικής πόλης της Αιτωλοακαρνανίας, που χτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης.
Ημερήσιες εκδρομές
Σε κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο υπάρχουν καταγάλανες παραλίες και γραφικά μέρη που αξίζει να ανακαλύψετε, όπως η Χιλιαδού, το Μοναστηράκι, το Σκάλωμα και το μικρό νησάκι του Κορινθιακού κόλπου Τριζόνια. Αν πάλι προτιμάτε βουνό, μέσα σε λίγη ώρα μπορείτε να βρεθείτε στην Ορεινή Ναυπακτία με τα γραφικά χωριά (Άνω Χώρα, Ελατού, Πλάτανος κ.ά.) και την υπέροχη φύση που σε προκαλεί να την εξερευνήσεις.
Πρώτη δημοσίευση: 06/04/2023