Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 24°C
    Clouds

    Διακοπές στην Πάτμο: Όλα όσα θα δείτε στο νησί της Αποκάλυψης

    ΠΑΤΜΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Διακοπές στην Πάτμο: Όλα όσα θα δείτε στο νησί της Αποκάλυψης

    Μια Χώρα κόσμημα, σημαντικά αξιοθέατα, πανέμορφα τοπία και κρυστάλλινες παραλίες σας περιμένουν στην Πάτμο. Το «νησί της Αποκάλυψης» υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις και αυθεντικές εμπειρίες.

    Κοσμοπολίτικη, αρχοντική και αυθεντική, η Πάτμος προσφέρει ένα μοναδικό πακέτο ομορφιάς και αρμονίας στον επισκέπτη. Το ταξίδι σε αυτό το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων ίσως να σας φαίνεται αρκετά χρονοβόρο, όμως αξίζει τον κόπο. Το «νησί της Αποκάλυψης» (εδώ, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού και έγραψε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης) έχει τη δική του ομορφιά και μια ιδιαίτερη ενέργεια που εμπνέει καλλιτέχνες, συγγραφείς και εκλεκτικούς ταξιδιώτες που αναζητούν ποιοτικές και ξεχωριστές διακοπές.

    Από τη μαγευτική Χώρα και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης μέχρι τις υπέροχες παραλίες και το φαγητό, η Πάτμος έχει πολλούς «θησαυρούς» για να ανακαλύψετε. Καθένας που επισκέπτεται αυτό το νησί, εντυπωσιάζεται από κάποια διαφορετική πτυχή του.

    Η ατμοσφαιρική Χώρα της Πάτμου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πάτμο διαθέτει μία από τις πιο όμορφες και ατμοσφαιρικές Χώρες του Αιγαίου. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια, με τις πέτρινες καμάρες και τις ανθισμένες αυλές θα σας το επιβεβαιώσει. Χτισμένη κάτω από τα τείχη της οχυρωμένης βυζαντινής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την οποία και περιστοιχίζει, ολόκληρη η Χώρα της Πάτμου αποτελεί αξιοθέατο. Μαζί με τη Mονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο κεντρικό καλντερίμι της Χώρας θα δείτε υπέροχα αρχοντικά. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχοντικό Νικολαΐδη (17ου-18ου αι.) που φιλοξενεί συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό Σημαντήρη (17ου αι.) και περιλαμβάνει χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια και οικιακά σκεύη. Το σούρουπο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Αγίας Λεβιάς, όπου βρίσκονται καλόγουστα μικρά μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ.

    Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, το οποίο σε εντυπωσιάζει με το που το δεις από μακριά. Ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό και ολόκληρο το νησί χτίστηκε γύρω από αυτό το μοναστήρι που είναι σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου. Ο χώρος αποπνέει μια ηρεμία, ενώ η θέα στο Αιγαίο κόβει την ανάσα.

    Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μοναδική εμπειρία είναι η επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, που βρίσκεται στη διαδρομή από το λιμάνι της Σκάλας προς τη Χώρα. Νιώθεις μοναδική γαλήνη μέσα σε αυτή τη σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη.

    Η Σκάλα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ακολουθώντας το ιστορικό καλντερίμι, τον Απορθιανό δρόμο, θα βρεθείτε στη Σκάλα (πεζοπορία 40 λεπτών περίπου αλλά αξίζει τον κόπο). Το μοναδικό λιμάνι του νησιού είναι επίσης ο μεγαλύτερος οικισμός, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από καφενεία, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο οικισμός φέρει πιο έντονα την αρχιτεκτονική επιρροή της Ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το λεγόμενο «Ιταλικό Κτήριο» πάνω στην προκυμαία.

    Ο Γροίκος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ξεκινώντας ως γραφικό ψαροχώρι στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 4,5 χλμ. από το λιμάνι της Σκάλας, ο Γροίκος έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο παραθαλάσσιο μέρος με πλούσια τουριστική υποδομή. Ο κόλπος με την υπέροχη θέα προς τον βράχο Καλλικατσού (τόπο λατρείας από την αρχαιότητα) και την παραλία της Πέτρας έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή οργανισμό «Most Beautiful Bays in the world» ως ένας από τους ωραιότερους κόλπους του κόσμου, ενώ τμήμα της παραλίας του είναι οργανωμένο διαθέτοντας ταβέρνες και ξενοδοχεία. Αξίζει να δείτε τον βράχο της Καλλικατσούς, έναν μεγάλο βράχο που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα - ιδιαίτερα το απόγευμα που βάφεται πορτοκαλί.

    Οι παραλίες

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Πάτμος διαθέτει δεκάδες παραλίες με υπέροχα, κρυστάλλινα νερά. Αρκετές είναι οργανωμένες, ενώ υπάρχουν και πιο απομονωμένες για τους λάτρεις της ηρεμίας. Η ωραιότερη του νησιού θεωρείται η Ψιλή Άμμος. H πρόσβαση σε αυτή την υπέροχη παραλία γίνεται εύκολα μόνο με καραβάκι από την Σκάλα, ενώ αν θέλετε να πάτε από τη στεριά, θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου μισή ώρα από εκεί που μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας στο Διακόφτι. Ωστόσο, στο τέλος της διαδρομής, η παραλία θα σας ανταμείψει. Έχει ψιλή, χρυσή άμμο, σκιερά αρμυρίκια και γαλαζοπράσινα νερά, που της προσδίδουν μια εξωτική ομορφιά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από την Σκάλα, ο όρμος του Γροίκου έχει μια όμορφη παραλία με ψιλό χαλικάκι και άμμο, η οποία μοιάζει με λίμνη, καθώς πλαισιώνεται από δύο μικρές χερσονήσους και προστατεύεται από το πέλαγος από τη νησίδα Τραγονήσι. Στη νότια προέκταση του κόλπου του Γροίκου βρίσκεται η παραλία Πέτρα, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα. Εντυπωσιακό στοιχείο του τοπίου είναι η θέα προς την πέτρα της Καλικατσούς.

    Η παραλία Λάμπη βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και είναι διάσημη για τα λαμπερά πολύχρωμα βότσαλα της. Το Άγριο ΛιβάδιΑγριολίβαδο) είναι μια οργανωμένη κατά το ήμισυ, αμμουδερή παραλία, με αρμυρίκια, ταβέρνες, beach bar και θαλάσσια σπορ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παραλία του Κάμπου είναι η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη της Πάτμου. Με άμμο αλλά και μικρά βότσαλα κατά μήκος της, έχει καθαρά γαλαζοπράσινα και ρηχά νερά και διαθέτει εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Η βοτσαλωτή Βαγιά, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, λίγο μετά τον Κάμπο και σε απόσταση 7 χλμ. από τη Σκάλα, είναι μία από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού. Έχει λίγα δέντρα κατά μήκος της ακτής που προσφέρουν σκιά και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά.

    Εκδρομές

    Διακοπές στην Πάτμο: Όλα όσα θα δείτε στο νησί της Αποκάλυψης
    Πηγή: Shutterstock

    Κατά την παραμονή σας στην Πάτμο, μην παραλείψετε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στους Αρκιούς. Οι Αρκιοί είναι ένα μικρό στολίδι των Δωδεκανήσων, το μεγαλύτερο από μια συστάδα νησιών, με υπέροχα τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Σε αυτή τη μικρή γωνιά του Αιγαίου με τους 40 μόνιμους κατοίκους, βασική δραστηριότητα είναι το ατελείωτο κολύμπι και η ηλιοθεραπεία σε ανέγγιχτες παραλίες. Φημισμένη αμμουδιά είναι τα Τηγανάκια, με τα διάφανα νερά που μοιάζουν σαν πισίνα. Στο νησί υπάρχουν δύο μόλις οικισμοί, εκ των οποιών ο ένας είναι το γραφικό λιμάνι. Εκεί θα βρείτε ταβερνάκια και μαγαζιά για να χαλαρώσετε με θέα το ατελείωτο γαλάζιο. Ο άλλος οικισμός είναι το Πάνω Χωριό. Ανεβείτε στο λόφο με το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντάνασσας για απολαύσετε τη θέα στο Αιγαίο. Το νησί έχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την Πάτμο, τη Λέρο και τους Λειψούς.

    Διαμονή

    Σκάλα

    • Studios Irene: Αυτό το μικρό συγκρότημα με τους περιποιημένους κήπους βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή της Σκάλας, σε απόσταση 100 μ. από τον κόλπο του Μέρικα και τη θάλασσα.
    • Skala Hotel: Ξενοδοχείο με άνετα δωμάτια, πισίνα και όμορφο κήπο, 50 μ. από την παραλία της Σκάλας.

    Γροίκος

    • Patmos Aktis Suites & Spa: Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με διάφορους τύπους δωματίων, δύο εστιατόρια και εντυπωσιακό spa.
    • The Petra: Μέλος των Small Luxury Hotels of the World, το διακεκριμένο boutique ξενοδοχείο προσφέρει ελληνική φιλοξενία 5 αστέρων.
    • Grikos Hotel Patmos: Μόλις 30 μέτρα από την παραλία στον κόλπο του Γροίκου, προσφέρει ζεστή, οικογενειακή φιλοξενία σε χώρους που συνδυάζουν την παράδοση και την πολυτέλεια.

    Αγριολίβαδο

    • Crystal Bay Villa: Χτισμένη σε μια υπέροχη τοποθεσία κοντά στην παραλία Αγριολίβαδο, αυτή η παραθαλάσσια βίλα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αποτελεί ιδανική επιλογή για παρέες και οικογένειες που αναζητούν ένα καλοκαιρινό καταφύγιο.

    Κάμπος

    • Patmos Paradise: Χτισμένο σε λόφο με θέα στον κόλπο του Κάμπου και λιγότερο από 200 μέτρα από την όμορφη παραλία.

    Φαγητό

    Σάψιλα

    • Μπενέτος: Φημισμένο εστιατόριο με «ψαγμένες» γεύσεις και έμφαση στα τοπικά προϊόντα.

    Γροίκος

    • Φλοίσβος: Σταθερή αξία από το 1959, αυτό το ταβερνάκι πάνω στο κύμα σερβίρει νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα.

    Σκάλα

    • Τρεχαντήρι: Κλασική ταβέρνα που σερβίρει απλά και νόστιμα πιάτα.

    Παραλία Λάμπης

    • Ταβέρνα Λάμπη: Στην παραλία Λάμπης, η ομώνυμη ψαροταβέρνα θεωρείται μία από τις καλύτερες του νησιού.

    Παραλία Ψιλή Άμμος

    • Ψιλή Άμμος: Ταβερνάκι στην ομώνυμη παραλία με καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider