Travelgo
sun-solid Ρέθυμνο
Sat 20.7°C
Clouds

Σπήλαιο Σφενδόνη: Μέσα στο εντυπωσιακό σπήλαιο των Ζωνιανών

ΡΕΘΥΜΝΟ
Κείμενο: Travelgo Team
Σπήλαιο Σφενδόνη: Μέσα στο εντυπωσιακό σπήλαιο των Ζωνιανών

Το Σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σφεντόνη) στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Θεωρείται το πιο όμορφο επισκέψιμο σπήλαιο της Κρήτης και ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα - Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις αίθουσές του.

Η Κρήτη είναι ένας προορισμός ανεξάντλητος. Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, μεταξύ των υπολοίπων φυσικών θησαυρών του, διαθέτει και εξαιρετικής ομορφιάς, επισκέψιμα σπήλαια με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Στο χωριό Ζωνιανά, στο νομό Ρεθύμνου (περίπου 40 χλμ. από το Ηράκλειο και 50 χλ. από το Ρέθυμνο) βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και πιο πλούσια σε διάκοσμο σπήλαια της Κρήτης, αλλά και ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας. Ο λόγος για το Σπήλαιο Σφενδόνη ή Σφεντόνη ή, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, «του Σφεντόνη η Τρύπα», ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δήμου Μυλοποτάμου.

Σπήλαιο Σφενδόνη: Ένα υπέροχο αξιοθέατο της φύσης στα Ζωνιανά

travelgo.gr
Το Σπήλαιο Σφενδόνη είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πλούσια σε διάκοσμο σπήλαια της Κρήτης (πηγή: Shutterstock)

Το Σπήλαιο Σφενδόνη βρίσκεται στην είσοδο των Ζωνιανών, σε υψόμετρο 630 μ. ,στις νότιες πλαγιές του λόφου Χαλέπα και ανήκει στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της UNESCO. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο με μέγιστο μήκος σε ευθεία 145 μ. και έκταση περίπου 3.500 τ.μ., με πολλούς θαλάμους που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Μάλιστα οι αίθουσες του έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με το διάκοσμο τους. Έτσι έχουμε το «Άδυτο της Νεραΐδας», το «Θάλαμο των Αρμονιών», το μεγαλοπρεπές «Ανάκτορο» όπου οι κρύσταλλοι του ανθρακικού ασβεστίου λαμπυρίζουν, το «Παρεκκλήσι», τον «Παρθενώνα», το «Πανόραμα», τα «Απολιθωμένα Κύματα» και το «Θάλαμο του Χαμένου Παιδιού». Αυτός ο τελευταίος θάλαμος έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία μια και στο εσωτερικό του βρέθηκε πριν από κάποιες δεκαετίες ο σκελετός ενός παιδιού, καλυμμένος με σταλαγμιτικό υλικό. Όσο για την ονομασία «του Σφεντόνη η Τρύπα», αυτή προέρχεται από έναν αντάρτη από τα Σφακιά, τον Σφεντόνη, τον οποίο η παράδοση θέλει να είχε βρει καταφύγιο στο σπήλαιο.

travelgo.gr
Ογκώδεις κολώνες δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα μέσα στο σπήλαιο (πηγή: Shutterstock)

Σύμφωνα με την ανασκαφική έρευνα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως εποχική κατοικία κατά την Πρωτομινωική εποχή, ενώ συνεχίστηκε και κατά την Ρωμαϊκή. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι την περίοδο των επαναστάσεων το πρώτο τμήμα του λειτούργησε ως καταφύγιο για τους επαναστάτες.

travelgo.gr
Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες διακοσμούν τις αίθουσες του σπηλαίου (πηγή: Shutterstock)

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν περίπου τα 2/3 της συνολικής έκτασης του σπηλαίου, περιηγούμενοι σε ένα διάδρομο συνολικού μήκους 270 μέτρων. Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, διακοσμούν τις αίθουσές του, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων. Στο σπήλαιο ζουν σήμερα τέσσερα είδη νυχτερίδων και δεκάδες είδη ασπόνδυλων οργανισμών.

Στο σπήλαιο έχουν τοποθετηθεί µεταλλικοί διάδρομοι µε σχοινιά για την ασφάλεια των επισκεπτών. Επίσης, το σπήλαιο είναι προσβάσιµο και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock
travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider