Γαλήνια ατμόσφαιρα, άγρια ομορφιά και αναλλοίωτο παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα - Μαγευτικές εικόνες από τη Σίκινο.
Ανάμεσα σε Φολέγανδρο και Ίο, βρίσκεται ένα ένα μικρό νησί-διαμάντι για όσους αναζητούν την ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση στις διακοπές τους. Η Σίκινος καλοσωρίζει τους επισκέπτες έχοντας για όπλο την αυθεντικότητα της.
Σε απόσταση 3,5 χλμ. από το λιμάνι της Αλοπρόνοιας, βρίσκονται δύο πανέμορφοι οικισμοί, απλωμένοι, σε δύο αντικρινές βουνοπλαγιές, που ουσιαστικά αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου: το Κάστρο και Χωριό. Το Κάστρο είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού σε υψόμετρο 280 μ., ενώ μπροστά του απλώνεται άλλοτε γαλήνια και άλλοτε φουρτουνιασμένη η θάλασσα του Αιγαίου. Πρόκειται για έναν παλιό οχυρωμένο οικισμό που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Είναι το μέρος που χτυπάει η καρδιά του νησιού. Μαγαζιά, καφενεδάκια, μπαράκια, ταβέρνες και ό,τι άλλο θελήσετε θα το βρείτε στα στενά δαιδαλώδη σοκάκια του.
Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο και μια μικρή ξεχωριστή «πόρτα», το ονομαζόμενο Παραπόρτι, το μοναδικό σωζόμενο σημείο του κάστρου. Τα κατάλευκα με ασβέστη παραδοσιακά σπιτάκια με τα γεράνια και τις φραγκοσυκιές, συνυπάρχουν ειρηνικά με τα εξαίρετα πέτρινα αρχοντικά μα και με τα μισογκρεμισμένα σπίτια που σε παραπέμπουν σε μια άλλη, ξεχασμένη εποχή. Στο κέντρο του Κάστρου δεσπόζει ο πανέμορφος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Παντανάσσης-Τιμίου Σταυρού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1787 και διαθέτει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης καθώς και θαυμάσιες μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής.
Και ενώ στην μια του άκρη τοποθετούνται τα σχολεία του νησιού, στην αντίθετη πλευρά του ξεκινούν τα σκαλοπάτια προς το γυναικείο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο χτίστηκε το 1690 και προσφέρει την ομορφότερη θέα προς την ανοιχτή θάλασσα. Η ανάβαση στο μοναστήρι πραγματοποιείται και με αμάξι, όμως από την πλευρά των σκαλοπατιών σας περιμένει μια έκπληξη. Το μικρό εκκλησάκι που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας πεζοί είναι το λεγόμενο εκκλησάκι του μεγάλου ποιητή μας Ελύτη, η Παναγία της Παντοχαράς. Και ενώ ο ίδιος ποιητής δεν είχε επισκεφτεί ποτέ του το νησί, η αγάπη του για τη Σίκινο είναι φανερή μέσα από τα ποιήματά του μιας και για τον ίδιο η Σίκινος εξέφραζε την παρθένα, καθαρή Ελλάδα. Την επιθυμία στη διαθήκη του για το χτίσιμο του ναού εκπλήρωσε η ποιήτρια σύντροφός του Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Στην απέναντι βουνοπλαγιά απλώνεται το Χωριό, ένα ξεχωριστό παζλ από ολόλευκα σπιτάκια, πεζούλες, σκαλάκια και ατελείωτα στενά σαν λαβύρινθος, ήσυχο και ανέγγιχτο, με μια αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική.