Το Ρέθυμνο έχει πολλά γραφικά χωριά που κρατάνε παραδόσεις και κρύβουν θησαυρούς. Ακολουθούν πέντε στάσεις που αξίζει να κάνετε, αν απομακρυνθείτε λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, για να γνωρίσετε την αυθεντική ψυχή της Κρήτης
Σύγχρονο και παραδοσιακό, ανεπτυγμένο και παρθένο, το Ρέθυμνο με τις αντιθέσεις του μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι ένα τεράστιο μουσείο, αλλά η ενδοχώρα του νομού προσφέρει απλόχερα μία εμπειρία αυθεντικής Κρήτης.
Αφήνοντας πίσω σας την πόλη με τη βενετσιάνικη φινέτσα και τις αμμουδερές παραλίες, θα ανακαλύψετε γραφικά χωριά που θα σας δώσουν μια δυνατή γεύση από αληθινή, ανόθευτη Κρήτη. Σε αυτά τα μέρη όπου οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά με το παρελθόν τους, θα γνωρίσετε αυθεντικούς Κρητικούς και θα απολαύσετε τη ζεστή κρητική φιλοξενία.
Διαβάστε επίσης:
- Πύργος: Το μεσαιωνικό χωριό που αποκαλύπτει το άλλο πρόσωπο της Σαντορίνης
- Κουφονήσι Λασιθίου: Το εξωτικό νησάκι της Κρήτης με τις θαυμάσιες παραλίες
5 γραφικά χωριά του Ρεθύμνου που αξίζει να επισκεφθείτε
Μαργαρίτες
Οι Μαργαρίτες, το όμορφο χωριό των πιθαράδων, βρίσκονται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 27 χλμ. από το Ρέθυμνο. Πρόκειται για ένα μέρος που έχει μοναδικό χρώμα και χαρακτήρα. Η παράδοση του χωριού στην αγγειοπλαστική (θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της δυτικής Κρήτης) είναι εμφανής παντού. Κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια θα δείτε μεγάλες πήλινες γλάστρες έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια να κοσμούν τους ολάνθιστους κήπους. Σήμερα, στις Μαργαρίτες λειτουργούν τουλάχιστον 16 εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου μπορείτε να δείτε τους τεχνίτες να δουλεύουν με τον τρόπο των προγόνων τους. Αξίζει να κάνετε μια στάση και στις εκκλησίες του χωριού, στην αναπαλαιωμένη Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών, αλλά στον Άγιο Ιωαννή τον Θεολόγο με το πέτρινο τέμπλο.
Ανώγεια
Τα Ανώγεια, το πιο ξακουστό χωριό του Ρεθύμνου, προσφέρουν στον επισκέπτη μια αυθεντική εμπειρία ορεινής Κρήτης. Σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο, στην «Άνω Γη» του Ψηλορείτη, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά με το παρελθόν τους, θα γνωρίσετε αυθεντικούς Κρητικούς και θα απολαύσεις τη ζεστή κρητική φιλοξενία. Θα ανακαλύψετε τη σπουδαία μουσική παράδοση του τόπου (ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαραντώνης και ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκαν εδώ), θα ψωνίσετε ωραία κρητικά υφαντά και θα απολαύσετε τον καφέ ή τη ρακή σας παρέα με μαυροπουκαμισάδες παππούδες σε κάποιο από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν στις όμορφες πλατείες του χωριού. Στο Λιβάδι, τη γραφική πλατεία του Περαχωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Νίκος Ξυλούρης και το μουσείο λαϊκής τέχνης του Μιχάλη Σκουλά (Γρυλιού). Από τα Ανώγεια μπορείς να εξορμήσετε στο οροπέδιο της Νίδας, στο Αστεροσκοπείο Σκοίνακα, στην Αρχαία Ζώμινθο και στο Ιδαίον Άντρο, το σπήλαιο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία μεγάλωσε ο Δίας.
Αξός
Ένα χωριό με μακραίωνη ιστορία, στις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη, χτισμένο σε αμφιθεατρική θέση, με θέα προς την πεδιάδα ανάμεσα στο Ψηλορείτη και τα Ταλαία όρη. Μπαίνοντας κανείς σήμερα στο χωριό της σύγχρονης Αξού, αμέσως μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι απομεινάρι ενός σπουδαίου πολιτισμού. Η Ακρόπολη, ο ναός της Αφροδίτης, οι Θολωτοί τάφοι, τα απομεινάρια των τειχών σημάδια των αρχαίων χρόνων αλλά και οι βυζαντινές πετρόκτιστες εκκλησίες (άλλες με ψηφιδωτά και άλλες με τοιχογραφίες) έχουν γίνει κατά καιρούς αντικείμενο μελέτης διαφόρων ιστορικών.
Αργυρούπολη
Κοντά στα σύνορα Χανίων-Ρεθύμνου θα συναντήσετε αυτό το γραφικό ορεινό χωριό, που είναι γνωστό για τις πηγές του και το καταπράσινο τοπίο του. Η Αργυρούπολη, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, μιας από τις πιο ισχυρές πόλεις της Μυκηναϊκής περιόδου που φέρεται να ίδρυσε ο Αγαμέμνονας. Η βόλτα στα σοκάκια της Αρχαίας Λάππας θα σας μείνει αξέχαστη. Σήμερα σώζονται στο χωριό πολλά σημαντικά ερείπια, μεταξύ των οποίων δύο ρωμαϊκά λουτρά, τρεις βασιλικές και αγάλματα της Αφροδίτης, του Δία και του Διονύσου.
Μαρουλάς
Νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 10 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται ο Μαρουλάς, ένα παραδοσιακό χωριό όπου διασώζεται έντονα το βενετσιάνικο χρώμα. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από τη βοσκοπούλα Μαρούλη, που βόσκοντας τα πρόβατά της στην περιοχή βρήκε μια πηγή με δροσερό νερό. Τα περισσότερα κτήρια που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο χωριό είναι της ενετικής περιόδου και είναι στολισμένα με οικόσημα στις εξωτερικές τους πόρτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενετικοί πύργοι και το ελαιοτριβείο. Νοτιοδυτικά του χωριού περνά το Πρασιανό φαράγγι.
Διαβάστε επίσης: