Φωλιασμένο ανάμεσα στους πελώριους βράχους των Μετεώρων, το γραφικό Καστράκι, το ορμητήριο των αναρριχητών που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Ελλάδας.
Άγριοι, μυστήριοι, απότομοι, πελώριοι βράχοι και επάνω τους σκαρφαλωμένα μοναστήρια παγκοσμίως γνωστά. Το τοπίο των Μετεώρων καθηλώνει. Αυτό το «πέτρινο δάσος» που υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα, αποτελεί ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα, αλλά και μια απόδειξη του ανθρώπινου μεγαλείου.
Στους δυτικούς πρόποδες των Μετεώρων, φωλιασμένο στην αγκαλιά των βράχων, βρίσκεται ένας γραφικός οικισμός, από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Ελλάδας και ορμητήριο των αναρριχητών που επισκέπτονται την περιοχή. Ο λόγος για το Καστράκι, ένα μέρος ιδανικό για όσους αναζητούν γαλήνη και ήρεμες στιγμές, αλλά και για εκείνους που είναι της δράσης και της περιπέτειας.
Καστράκι Τρικάλων: Γραφικό σκηνικό στη σκιά των Μετεώρων
Το Καστράκι, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, μόλις 2 χλμ. από το κέντρο της Καλαμπάκας, συνδυάζει αρμονικά την ηρεμία της ελληνικής υπαίθρου με το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων. Σφηνωμένο στα ριζά των πελώριων βράχων από ψαμμίτη που μοιάζουν να το προστατεύουν, προσφέρει μοναδική θέα του απόκοσμου τοπίου σε όσους το επιλέξουν ως βάση τους για εξορμήσεις στην περιοχή.
Το Καστράκι πήρε το όνομά του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται ελάχιστα απομεινάρια. Το χωριό διαθέτει κάμπινγκ, ταβέρνες, ξενοδοχεία, ξενώνες, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και εργαστήρια αγιογραφίας. Αξίζει να περπατήσετε στον παλιό οικισμό, στις γειτονιές με τα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, να δείτε το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων, να διαβείτε τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους, να επισκεφτείτε τα μικρά ξωκλήσια και τα μοναστήρια και να γευτείτε τις παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες της περιοχής. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ντόπιο τσίπουρο και κρασί με εκλεκτούς μεζέδες όπου κι αν καθίσετε στο χωριό.
Το χωριό έχει πλούσια ιστορία και διατηρεί μια σημαντική τοπική παράδοση. Διατηρούνται μέχρι σήμερα πολλά έθιμα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η αναρρίχηση με σκοινί στο εκκλησάκι του Αη - Γιώργη του Μαντηλά. Κάθε χρόνο στη γιορτή του, οι κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τιμούν τον Άγιο προσφέροντας του ένα μαντήλι. Αναρριχητές αλλά και απλοί κάτοικοι αναρριχώνται για να ανεβάσουν τα καινούρια μαντήλια και να κατεβάσουν αυτά που είχαν ανεβάσει την περσινή χρονιά.
Το Καστράκι, μαζί με το σύνολο της υπόλοιπης περιοχής των Μετεώρων, έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Με το βλέμμα… στα Μετέωρα
Τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των πελώριων βράχων, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με διάφορες γνώμες βυζαντινολόγων, οι πρώτοι ασκητές έφθασαν στους βράχους των Μετεώρων τον 11ο αιώνα. Τον 14ο αιώνα ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη μοναχική κοινότητα, ιδρύοντας τη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων συνεχίζεται και σήμερα, αποτελώντας όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται από κάθε γωνιά της γης. Πλήθη τουριστών καταφθάνουν όλο το χρόνο για να θαυμάσουν τα μοναστήρια, να προσευχηθούν, να διαλογιστούν και να εξερευνήσουν το τοπίο μέσω των υπέροχων μονοπατιών που κινούνται ανάμενα στους βράχους.