Ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς
Ονομάζεται και νησί της Αφροδίτης, καθώς σε αυτό το μαγικό μέρος ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς, στον οποίο τα ζευγάρια συρρέουν κάθε καλοκαίρι. Η Μήλος, που πρωταγωνιστεί στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και αποτελεί ενεργό ηφαιστειογενές νησί.
Η ιδιαιτερότητα του αυτή, την καθιστά μοναδική στα τοπία, με τα διαφορετικά είδους πετρώματα να αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων από όλο το πλανήτη. Το δυτικό μισό του νησιού, μάλιστα, το πιο άγριο και γοητευτικό κομμάτι, ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000.
Το κύριο λιμάνι της Μήλου είναι ο Αδάμας και το μικρότερο (κυρίως για την συγκοινωνία Μήλου-Κιμώλου) είναι τα Πολλώνια. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μήλος, που αποτελείται από δύο οικισμούς, την Πλάκα και τις Πλάκες, η οποία μαζί με τον Τριοβάσαλο, τον Πέρα Τριοβάσαλο και την Τρυπητή βρίσκονται σε ύψωμα, πάνω από τον Αδάμαντα. Άλλος οικισμός και παλαιά πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ζεφυρία. Μικρότεροι, αλλά γραφικοί και άξιοι επίσκεψης, είναι το Κλίμα, τα Μανδράκια και ο μοναδικής ομορφιάς Φυροπόταμος.
Ένα ακόμη μέρος που πρέπει να δείτε είναι και το Κάστρο. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα στον λόφο του Προφήτη Ηλία και μπορεί να μην κατοικείται, αλλά προσφέρει στους επισκέπτες του μια θέα απαράμιλλης ομορφιάς σε όλο τον κόλπο του νησιού και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Επίσης, ανεβαίνοντας προς Κάστρο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά Σκινιώτισσα, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας.
Βουτιές σε μέρη μαγικά
Οι παραλίες στην περιοχή είναι απομονωμένες, ωστόσο, η εμπειρία είναι μοναδική. Στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για παράδειγμα, θα βρείτε το πιο φωτογραφημένο τοπίο του Αιγαίου, το Σαρακήνικο. Τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια διεισδύουν στην σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές.
Το Κλέφτικο, επίσης, το παλιό ορμητήριο των πειρατών, προσφέρεται για κολύμπι και εξερεύνηση. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θάλασσας, αλλά τα νερά και το μέρος δεν μπορούν παρά να σας εντυπωσιάσουν.
Στην ανατολική πλευρά της Μήλου βρίσκεται το Παλιόρεμα, όρμος με πεντακάθαρα νερά και κιτρινωπά βότσαλα, χρωματισμένα από το θείο. Εκεί λειτούργησε το θειωρυχείο του Βίκτορα Μελά, η παλαιότερη επιχείρηση εξαγωγής θείου πανελλαδικά. Στο Παλιόρεμα ή Θειορυχεία μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα της ιστορίας του νησιού.
Αν και η λίστα με τις παραλίες είναι τεράστια, εκτός από τις προαναφερθείσες, βουτήξτε στο Φυροπόταμο, σε ένα μικρό κόλπο. Στο εν λόγω μέρος υπάρχουν και τα περίφημα «σύρματα», τα μικρά σπιτάκια μέσα στα οποία φυλάγονται οι βάρκες κατά τη χειμερινή περίοδο και τα οποία, τα καλοκαίρια, οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν για θερινές κατοικίες.
Τσιγκράδο, με τα γαλάζια νερά και την αμμουδιά, Παπαφράγκας, Φυριπλάκα, Παλιοχώρι, Χιβαδόλιμνη, Αγία Κυριακή συμπληρώνουν το παζλ με τις υπέροχες παραλίες που πρέπει να γνωρίσετε.
Ταξίδι στην Ιστορία και τον πολιτισμό
Η αρχαία πόλη της Μήλου βρίσκεται πιο κοντά στην είσοδο του λιμανιού από τον Αδάμα, χτισμένη στην πλαγιά, ανάμεσα στα χωριά Τρυπητή και Κλίμα. Εκεί, βρίσκεται το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο και ερείπια από τα τείχη και από άλλα κτίσματα. Ένα από αυτά, με ένα σπουδαίο μωσαϊκ, ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Βρετανικής σχολής της Αθήνας το 1896. Πολλά σημαντικά γλυπτά έχουν ανακαλυφθεί σε αυτό το σημείο. Ανάμεσά τους η Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, ο Ασκληπιός, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και ένας αρχαϊκός Απόλλωνας που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Στην Πλάκα υπάρχουν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στην περιοχή του Αδάμαντα βρίσκονται το Μεταλλευτικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο. Ένα άλλο σημαντικό έργο τέχνης είναι και το αρχαίο θέατρο, το οποίο θεωρήθηκε αρχικά ρωμαϊκό κατασκεύασμα του 1ου αιώνα μ.Χ.. Σήμερα, σώζονται τα θεμέλια της σκηνής, η ορχήστρα και 7 σειρές μαρμάρινων εδωλίων, που μπορούν να χωρέσουν περίπου 700 θεατές.
Ιαματικές πηγές
Στην έντονη μεταηφαιστειακή υδροθερμική δράση στο έδαφος της Μήλου οφείλεται η ύπαρξη πολλών θερμών πηγών, με πολύτιμα συστατικά για θεραπεία πολλών παθήσεων. Τα ιαματικά λουτρά του νησιού ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Σήμερα, λίγες πηγές χρησιμοποιούνται και αυτές είναι ελάχιστα αξιοποιημένες. Οι πιο γνωστές είναι τα χλωριονατριούχα λουτρά του Λάκκου που βρίσκονται σε μια φυσική σπηλιά κοντά στο λιμάνι του Αδάμαντα.
Μία ακόμα αξιόλογη ιαματική πηγή είναι τα λουτρά του Κάναβα. Τα νερά βγαίνουν στην αμμουδιά και χύνονται στην θάλασσα, νοτιοδυτικά του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. Εκεί, το καυτό νερό είναι γεμάτο άλατα, που ιριδίζουν στο φως της ημέρας. Τέλος, υπάρχουν τα λουτρά του Μακρινού στον Αδάμαντα, η Πικροπηγή στα Μαντράκια, τα λουτρά του Προβατά και τα λουτρά της Αλυκής.
Κεντρική φωτογραφία: Michele Ursino